Kvasinkový kmen |
Kvasná vlastnost |
Vhodnost/charakteristika |
LALVIN EC 1118 "Prise de Mousse" |
Zesílený kmen kvasinky bezpečný a odolný stresu, vhodný pro výrobu sektů, malá potřeba dusíku. Dávkování: 20 - 30 g/hℓ. |
Zvýšená aktivita β-glukozidázy, je podpořen jemný charakter druhu vína, také pro kvašení v barikových sudech. |
LALVIN RHST |
Konstantní, pomalý průběh kvašení, dbát na dobré zásobení živinami, optimální teplota 13 - 18 °C, dobré vlastnosti při studeném kvašení. Dávkování: 15 - 30 g/hℓ. |
Pro elegantní, svému druhu typické Ryzlinky, jemný nádech po růžích a broskvích. |
LALVIN CY 3079 Bourgoblanc |
Pravidelné ne příliš rychlé kvašení, nutné dostatečné zásobení živinami, optimální teplota 16 - 19 °C, dobrá vlastnost autolýzy a tím ulehčený počátek BSA. Dávkování: 20 - 30 g/hℓ. |
Nejlepší burgundské kvasinky, poskytuje vysloveně "krémovité" víno s aromatickou vůní, ověřený pro kvašení v barikových sudech s výstavbou na kvasinky "Sur lie". |
LALVIN R2 |
Kvasinka silně kvasící za studena, zajistit pečlivé dodržování teploty a dobré zásobení živinami, optimální teplota 12 -18 °C. Dávkování: 25 g/hℓ. |
Vhodný: Ryzlink, Veltlínské zelené, Sauvignon blanc, druhy s výrazným buketem. Zvýšený extrakt. |
ENOFERM SIMI WHITE |
Skoro pomalejší průběh kvašení, silně pozmění aroma druhů (exotická ovocná aroma), dávkování: 20 - 25 g/hℓ, optimální teplota 16 - 20 °C. |
Použití pro vína typu Cuvéo-parnter, popř. pro přírodní aromatizování neutrálních druhů. |
LALVIN W |
Rychlé zakvašení, průběh kvašení 1-2 dny, pomalejší než u rychlých kvasinek, optimální teplota 16-20°C, dávkování: 15 20 g/hℓ. |
Vhodný: pro elegantní bílá vína s neutrálním aroma. Müller Thurgau, Ryzlink, Veltlínské zelené. |
LALVIN EGH2 Pannonia |
Silné zakvašení, spolehlivé konečné kvašení, silná a vůči alkoholu rezistentní kvasinka, nepatrná potřeba živin, optimální teplota 16-22 °C. |
Pro harmonická vína s vysokým obsahem alkoholu (ne snětlivé), vhodný pro zcela zralé hrozny, predikátní vína. |
LALVIN QA 23 |
Kvasí za nízkých teplot 10 - 18 °C. Je nenáročný na přísun živin. Dávkování: 15-20 g/hℓ. |
Je vhodný pro dosažení čístých svěžích vín s ovocnou příchutí (po citrusech a jabkách). |
LALVIN ICV D47
|
Plynulé kvašení, dobrá teplotní tolerance aktivní zabiják, potřebné nepatrné množství dusíku, optimální teplota 17 - 23 °C. |
Zachovává druhový charakter, optimální pro vysoce vyzrálé hrozny, k produkci bilých vín bohatých na extrakty. |
ZYMAFLORE VL3 |
Doporučená kalnost moštů je mezi 70 - 100 NTU, velmi dobré kvašení s nízkou tvorbou oxidu siřičitého a nízkou tvorbou těkavých kyselin; optimální teplota 16 - 22 °C. |
Podporuje produkci thiolů (citrusy, zimostrázové dřevo, exotické ovoce) a tím ovocité tóny v Sauvignonech. |
ZYMAFLORE X5
Kvasinky pro bílá vína.pdf
|
Kvasinkový kmen s vysokou tvorbou ovocitých tónů (grepy, tropické ovoce) a květinové vůně, nízké teplota 13 - 18 °C. Dávkování: 20-30 g/hℓ.
|
Vhodný pro výrobu exkluzivních suchých bílých vín s vysokou intenzitou vůní. Výborné výsledky u odrůd Sauvignon, Rulandské bílé i šedé a Ryzlink rýnský i vlašský
|